Ny bog om dansk skateboarding

Henrik Edelbo står bag en ny bog om dansk skatekultur og efterlyser skatebilleder, stemningsbilleder gamle flyers og lignende. Klik ind og læs mere om projektet.

Hvis du er social kan du støtte projektet her.

 

 

Skatekulturen kom til Danmark i midten af 70’erne, og efter et opsving i popularitet i slutningen af 80’erne og en efterfølgende nedtur i 90’erne har skateboarding nu slået sig fast som en stabil subkultur med stor tilslutning. Skateboarding var den første sportsgren, som udviklede sig på det urbane landskabs præmisser, og omdrejningspunktet er i høj grad en fortolkning af byens arkitektur. Dette har gjort skating til en udforskende sport og subkultur, hvor livet leves i baggårde, industrikvarterer, på åbne pladser og i byens lommer og sprækker.

På trods af kulturens popularitet har den ikke været dokumenteret grundigt på dansk i bogform. Derfor er en bog om emnet aktuel som aldrig før. Det er første gang, dansk skating præsenteres i denne kontekst, og bogen bliver så fed og definitiv, at der ikke skal kunne komme noget lignende efter.

Det er en kulturhistorisk og æstetisk udgivelse. Bogen skal altså ikke indeholde instruktioner i, hvordan de forskellige tricks udføres. Dens vigtigste funktion er at fortælle fængende og oplysende historier – både visuelt og sprogligt.

For at kunne fortælle historien om skateboarding i Danmark, har vi brug for hjælp fra aktørerne i miljøet. Vi er begyndt at indsamle materiale til bogen og vil gerne have tilsendt materiale. Udover de traditionelle heltebilleder af tricks, er vi også interesserede i portrætfotos og billeder som dokumenterer miljøet. Det behøver ikke udelukkende at være fotos af proffessionel standard, men må også gerne være fotos af snapshot- eller amatørfotokarakter. Udover fotos er vi også på udkig efter flyers, plakater, avisartikler og lignende.

Der er ikke penge I projektet til at betale de bidragsydende fotografer, så brugen af indsendt materiale vil være “pro bono”.

Bogen bliver udgivet I slutningen af 2014 og der er deadline for materiale d. 1/5-2014, men vi vil meget gerne have materialet hurtigst muligt, så vi kan få et overblik over indholdet.

Hvis du har lyst til at bidrage til projektet og hvis du har spørgsmål kan du skrive til Henrik Edelbo på Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. eller ringe på 51907149. Mht. aflevering af filer med fotos kan du sende et link til Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. eller ringe, så vi kan aftale nærmere.

Bag projektet står fire personer, der alle har bred erfaring med dokumentation af subkulturer:

Rasmus Folehave Hansen, journalist og forfatter til bøgerne Will I Go To Hell For This og udstillingskataloget Dansk Graffiti 1984-2013.

Henrik Edelbo, fotograf, dokumentarist. Har siden midten af 90’erne dokumenteret den danske skateboardscene fotografisk. Har desuden filmet og klippet skateboardvideomagasinet Code Red og været redaktør på skateboardmagasinet Wunderbaum.

Jacob Haagen Birch, grafisk designer. Har layoutet bøger som Will I Go To Hell For This og udstillingskataloget Dansk Graffiti 1984-2013.

Jon Nordstrøm, forlægger, fotograf. Grundlægger af Nordstrøms forlag. Har tidligere udgivet prisvindende bøger som Dansk Tatovering og Dansk Porno.